Food Get hungry!

Foodfotografie

Culinaire fotografie is een bijzonder specialisme. Een sfeer neerzetten die perfect past bij het gerecht of product. Het juiste licht, aangepast op het moment de dag of het seizoen, in de studio kun je bijna alles nabootsen. Een prachtig gerecht waar je van gaat watertanden, een inspirerende combinatie van ingrediënten. Foodfotografie is oog hebben voor detail en snel kunnen schakelen. Het fototeam bestaat uit een foodfotograaf, een foodstylist (professionele chefkok) en een styliste, zorgt voor de borden, bestek, de ondergronden, de locatie en eventueel de modellen.

Foodstylist

Al voordat de foodstylist begint met koken, bespreekt hij met de stylist hoe het gerecht er straks uit komt te zien. Ze bepalen welke borden er gebruikt gaan worden en welke props er verder nog nodig zijn. Met de fotograaf wordt overlegd over het beste standpunt en de kleur van het licht. Vervolgens zorgt het team dat alles goed staat. Dan is het een kwestie van snel werken. Eten ziet er het beste uit als het zo snel mogelijk op de foto gaat. Hoe langer dat je wacht hoe meer het inzakt.

Receptfotografie

Of het nu gaat om het gerecht, de bereiding of een product, wij maken een aansprekend beeld. De kleinste details zijn erg belangrijk. Het geeft de sfeer, de details in de foto, zodat je ernaar blijft kijken en nog juist een keer kijkt. Kruimels bij een koekje, losse en verse kruiden die in het product zitten of een combinatie met een drankje dat perfect bij de smaak van het gerecht past. Allemaal elementen die het verhaal van jouw product versterken.

Fotografie voor een verpakking

Als we fotograferen voor een verpakking komt er nog een extra factor bij. In de fotografie moet je al rekening houden met alle teksten en panels die straks in de verpakking komen. Hiervoor werken we met een overlay van het ontwerp en een live videobeeld. De fotograaf kan dan direct zien waar straks alle elementen komen en kan in de foto al ruimte vrijhouden. Op een verpakking is het ook belangrijk dat het een realistisch beeld is wat de consument straks op zijn bord kan verwachten. Anders is de teleurstelling groot en komt er geen vervolg aankoop.

Redactionele fotografie

Als het gaat om een redactioneel beeld mag het allemaal wat losser. De lezer moet geïnspireerd raken om de recepten te gaan koken. Het moet er vooral lekker uitzien en het moet duidelijk zijn hoe je het moet maken. We gebruiken zo min mogelijk trucs, iedereen moet het thuis na kunnen maken. Op het merendeel van de foto’s zie je een gerecht dat je zo zou kunnen eten. Het is misschien alleen wat minder sterk op smaak gebracht (want een snufje zout meer of minder zie je toch niet). En ja, natuurlijk hebben onze foodstylisten een paar handige trucjes voor de finishing touch. Zo geef je een hamburger perfecte grillstrepen met een satéprikker die je even in het vuur houdt. Maar ook dan is die burger nog prima eetbaar.

Foodfotografie is geweldig vak wat voortdurend in beweging is, wil je eens komen proeven, dan ben je van harte welkom.

Interesse in een rondleiding door de studio’s?